Wat is een assessment?
Wanneer je solliciteert, bijvoorbeeld bij de overheid of een grote onderneming, dan is de kans groot dat een assessment onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure. Een assessment wordt doorgaans afgenomen aan de hand van instrumenten van een aparte organisatie die zich daarin heeft gespecialiseerd. Toch kun je je op zo’n assessment en de bijbehorende capaciteitentests goed voorbereiden.
Een assessment is een objectieve methode die moet helpen om te bepalen of een kandidaat beschikt over de juiste capaciteiten en persoonlijkheid die belangrijk zijn om een bepaalde vacature goed in te vullen. Op basis van een cv en een motivatiebrief is het voor werkgevers alsnog moeilijk om de juiste, objectieve keuze te maken uit een groep sollicitanten.
Bovendien weegt bij veel werkgevers de persoonlijkheid van de kandidaat zwaar mee, omdat bepaalde eigenschappen of karaktertrekken bij kunnen dragen aan de bedrijfsprestaties en het minimaliseren van bepaalde risico’s. Denk hierbij aan de kosten die een werkgever maakt als een verkeerde kandidaat wordt aangenomen en deze na verloop van tijd weer vervangen moet worden voor een andere, meer geschikte kandidaat.
Assessmentbureaus en Assessment Centers
Assessments testen de psychologie van de sollicitant om zo een beeld te vormen van de intelligentie, de persoonlijkheid en stressbestendigheid om om te gaan met bepaalde uitdagingen. Ook analyseert het de ontwikkelingsmogelijkheid om de persoon te verbeteren en de werkhouding waarmee deze invulling geeft aan het werk en de werkomstandigheden. Het inventariseren van deze informatie vergt specifieke kennis en ervaring waardoor ondernemers vaak terugvallen op gespecialiseerde organisaties om de assessment af te nemen.
Op basis van een assessment kan voorspeld worden hoe iemand zich zowel op korte, als op lange termijn zal gedragen en zal handelen. Daarnaast krijgt de werkgever ook inzicht in of een kandidaat nog ontwikkelpunten heeft. Op die manier kan de werkgever bepalen of dit past in de visie en de toekomst die de organisatie voor zichzelf heeft uitgestippeld.
Bedrijven die assessments afnemen, kunnen verschillende methoden gebruiken om de sollicitant te testen. Doorgaans bestaat een assessment uit persoonlijkheidsvragenlijsten en capaciteitentests. Het kunnen echter ook rollenspelen of simulaties zijn, maar het is ook mogelijk dat een kandidaat door een psycholoog wordt geïnterviewd. De methode die wordt gekozen kan voor elke vacature of werkgever verschillend zijn. Afhankelijk van het karakter van de test is het mogelijk dat deze online wordt afgenomen of dat je geacht wordt je te melden bij een assessment center.
Hoewel elke assessment weer anders is, bevatten ze nagenoeg altijd minimaal deze twee testen: de persoonlijkheidstest en de capaciteitentesten.
Wat is een persoonlijkheidstest?
De persoonlijkheidstest moet de werkgever helpen een beeld te krijgen van het karakter van de kandidaat. Het karakter van iemand laat zich echter niet eenvoudig definiëren. Het is een dynamiek van eigenschappen die bepaalt hoe iemand in verschillende situaties reageert, de manier waarop wordt gedacht en wat de persoon motiveert. Deze eigenschappen worden beschouwd als ‘onveranderlijk’.
Er zijn drie verschillende manieren om iemands persoonlijkheid te meten: een vragenlijst die door de kandidaat binnen een bepaalde tijd dient te worden ingevuld; een test waarbij de deelnemer gevraagd wordt om iets te doen terwijl een panel de persoon observeert en beoordeeld, of een combinatie van deze twee testen. Afhankelijk van de assessment doelen die gesteld zijn wordt er doorgaans een op maat gemaakt testpakket samengesteld.
Wat is een capaciteitentest?
Een capaciteitentest geeft vooral een beeld van iemands intelligentie en is een goede methode om de intellectuele vaardigheden van een kandidaat te meten. Daarnaast wordt er gekeken hoe je als kandidaat onder tijdsdruk met complexe vraagstukken omgaat. Kandidaten die onderworpen worden aan een capaciteitentesten kunnen verschillende soorten opdrachten krijgen. Dit kunnen zowel taalkundige- als rekenopdrachten zijn maar het is ook mogelijk dat men een serie plaatjes/figuren voorgelegd krijgt om, vervolgens, gevraagd te worden om aan te geven welk plaatje de serie zal voltooien of opvolgen. Populaire capaciteiten en assessment testen zijn cijferreeksen, figuurreeksen, verbaal redeneren, analogieën, matrixen, ruimtelijk inzicht en numeriek redeneren.
De capaciteitentest draait dus vooral om het in kaart brengen van het denkniveau van de kandidaten. Je kunt je goed voorbereiden op deze testen en hierdoor je scores op het daadwerkelijke assessment verbeteren. Capaciteitentesten oefenen zal je helpen om meer kennis te verkrijgen over het testformat en het presteren onder tijdsdruk. Ook helpt het om verbanden sneller in te zien of juist in te schatten welke informatie minder belangrijk is. Door middel van oefening zal je zien dat je met meer zelfvertrouwen aan het assessment begint en je hoger zal scoren op je capaciteitentest.
Capaciteitentests oefenen
Veelvuldig assessments en capaciteitentests oefenen zal je helpen om een betere indruk achter te laten wanneer je onderworpen wordt aan een assessment. Het online oefenen van assessments en het online invullen van capaciteitentesten draagt bij aan het identificeren van je eigen krachten en zwaktes. Het persoonlijke progressiesysteem dat Assessment-Training.com gebruikt geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten. Vervolgens kun je met die kennis aan de slag om je zwakke punten te verbeteren.
Wanneer je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek en een assessment, dan doe je er verstandig aan om je eerst in de organisatie en de markt waarin zij actief zijn te verdiepen. Dat helpt je vast te stellen welke competenties vereist zullen worden voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Je hebt tevens als kandidaat het recht om vooraf te weten welke capaciteitentesten je kunt verwachten tijdens het assessment. Vraag dit dan ook altijd na! Door dat te weten kan je jezelf vooraf goed voorbereiden en zal je rustig en ontspannen zijn op de dag van het assessment, wat zal bijdragen aan de kwaliteit van je antwoorden.
Het doel van een assessment is om vast te stellen hoe je in onbekende of onverwachte situaties zult reageren. De assessoren zullen daarom in simulatieoefeningen verschillende methodes gebruiken om te kijken hoe je op onverwachte wendingen reageert. Ze willen zien hoe je prioriteiten stelt, orde in de chaos schept en omgaat met situaties waarin je geacht wordt te improviseren. Ook hier geldt dat, wanneer je regelmatig testen oefent, je steeds meer kennis en ervaring krijgt. Dat zal je helpen het overzicht te bewaren, orde te scheppen en de situatie naar je hand te zetten.
Het voorbereiden van dergelijke simulatieoefeningen kan je doen door onze volledige sollicitatietraining te volgen. Hierin komen alle aspecten aan bod en zo zorg jij ervoor dat je zo goed mogelijk beslagen ten ijs komt op de dat van je assessment!
Wat nu als het assessment resultaat tegenvalt?
De kans is groot dat je tenminste één keer in je leven onderworpen wordt aan een assessment. Het is daarbij mogelijk dat de uitslag van de assessment niet echt je doel dient of in je voordeel werkt. Dat hoeft echter niet meteen het einde te betekenen.
De meeste bedrijven die een assessment afnemen houden zich aan de code van het Nederlands Instituut van Psychologen. Werkgevers die assessmentbureaus inhuren, worden daarop gewezen. In de code is vastgelegd dat je recht hebt op inzage van de uitslag van de assessment en de conclusie die de psycholoog getrokken heeft uit de antwoorden die jij hebt gegeven. Je hebt ook het recht om de uitslag of conclusie te bespreken met de betreffende psycholoog.
Tenslotte heb je ook het recht om te besluiten wat er moet gebeuren met de uitslag van het assessment. Jij bent namelijk de eerste persoon die die uitslag zal vernemen. De psycholoog mag het alleen met jouw toestemming doorsturen naar de betreffende (mogelijke) werkgever. Wanneer jij niet wilt dat de werkgever kennisneemt van de uitslag en conclusie dan is het de psycholoog of het bedrijf dat het assessment afnam, te verbieden om op enige manier de informatie met deze partij te delen. In zo’n geval zal je ook moeten accepteren dat het ontbreken van die informatie voor een werkgever een reden kan zijn om het sollicitatietraject af te breken.
Assessments zijn een belangrijk onderdeel van veel sollicitatieprocedures en beoordeling van iemands functioneren. Door veelvuldig de capaciteitentesten te oefenen heb je de uitslag voor een groot deel zelf in de hand!
Wie is assessment-training?
Assessment-Training.com is een wereldwijd opererend e-learning platform waar kandidaten zich voor kunnen bereiden op hun assessments en gehele sollicitatieprocedure. Dit platform heeft een van de grootste databases met oefen-/voorbereidingsmateriaal beschikbaar op het internet.
Alle testen kunnen geoefend worden onder tijdsdruk, waardoor een echte assessment simulatie ontstaat. Wij bieden tevens specifieke voorbereidingspakketten voor assessmentbureaus, zoals LTP, PiCompany, Ixly, Eelloo(Meurs), Talent Q, CEB/Gartner (SHL) en meer. Deze testen kunnen geoefend worden in de stijl van het daadwerkelijke assessment.
Naast het feit dat je hier alle assessmenttesten kunt oefenen bieden wij een unieke sollicitatietraining, waarmee kandidaten zich kunnen voorbereiden op alle facetten van het sollicitatietraject; van het schrijven van het cv tot het doen van rollenspellen en het voeren van lastige gesprekken met recruiters. Dit wordt gedaan door middel van professionele online trainingsmodules en interactieve videotrainingen.
Over de afgelopen jaren hebben tienduizenden kandidaten gebruik gemaakt van Assessment-Training.com om hun droombaan te krijgen. Oefen nu en krijg direct online toegang tot al het oefenmateriaal en oefen 24/7 op je computer, mobiel of tablet.
Online Assessment Testen
Hieronder vind je meer informatie per test categorie en kun je tevens gratis testen oefenen.
Verbale testen:
- Verbaal Redeneren
- Woordenschat
- Syllogismen
- Analogieën
- Antoniemen
- Taalgebruik
- Woordbeeld
Numerieke testen:
- Cijferreeksen
- Numeriek Redeneren
- Rekenvaardigheid
- Redactiesommen
Abstracte testen:
- Diagrammen
- Abstract Redeneren
- Matrices (Matrix)
- Figuurreeksen
- Ruimtelijk Inzicht
- Stroomdiagrammen
Simulatie testen:
- Postbakoefening
- Error / Data Checking Test
- Situational Judgement Test (SJT)
- Watson Glaser Critical Thinking Test